Svečanom dodelom nagrada, završen prvi “Festival pod Dunavom”

U nedelju, 15. oktobra 2023. godine u bioskopskoj sali Doma ¬kulture u Beogradu, održan je prvi međunarodni festival kratkog filma “Festival pod Dunavom“. U konkurenciji od 1120 prijavljenih filmova iz 90 zemalja širom sveta, 30 je izabrano u zvaničnu selekciju i prikazano beogradskoj publici.

“Kečiga od teškog metala” – glavna nagrada “Festivala pod Dunavom”

Nakon završenih projekcija, podeljenIih u četiri bloka, dodeljene su nagrade za tri najbolja ostvarenja prvog “Festivala pod Dunavom”. U kategoriji najboljeg sportskog filma nagrada je pripala mladom hrvatskom autoru Marku Plejiću za film Drmić.

Za najbolji kratki igrani film izabran je film „Večiti tragači“,  italijanskog reditelja Džordža Ričarda Bruna, dok je Grand Prix “Kečiga od teškog metala“ za najbolji film festivala dodeljen “Kamenu drevnog snevača“, Nebojše Ilića Ilketa. Bila je to i svetska festivalska premijera Ilketovog 20 godišnjeg rada na ovom ostvarenju, a osim njega još dva filma su imala evropsku i 4 svetsku premijeru.

“Festival pod Dunavom” pobednici festivala – Džordž Majkl Bruno (Italija), Nebojša Ilić Ilke (Srbija), Marko Plejić (Hrvatska)

Ideja organizatora “Festivala pod Dunavom“ je razbijanje svih kulturnih, religijskih i nacionalnih barijera, te kosmopolitizacija autora nezavisnog filma i povratak bioskopskih sala i velikog platna običnom čoveku. U skladu sa tim, ali i zahvaljujući izvrsnosti filmova iz selekcije, žiri je dodelio Specijalne nagrade, i to:
Najbolja drama – Svećice (Španija), režija Pablo Iranco Pineda
Najbolja priča – Prijatelji (Italija), scenario Lavinija Zamataro
Najbolji angažovani film – Šišanje (Iran), režija Ali Kaledi
Najbolja režija – Let (Čile), režija Katerin Mazojer
Najbolji scenario – Susret u šumi (Rusija), scenario Juri Sisojev
Najbolja animacija – Rasprašivač (Iran), režija Farnuš Abedi
Najbolja komedija – RATP Pica Robot (Francuska), režija Ig Boregar i Mit Žarobl
Najbolji glumac – Konkurs (Francuska), Iliješ Pidzi
Najbolji filozofski film – Nedoumica (Turska), režija Ebubekir Sefa Akbulut
Najbolji debitantski film – Predrasuda (Indija), režija Ranabir Das.

Obzirom da je program trajao duže od 8 sati, a da su svi gledaoci bili od početka do kraja u prepunoj sali, deluje da je festival preneo svoja nastojanja i duh na publiku kao i na autore koji su juče bili prisutni.

  • Dom ¬kulture

Napravljen je prvi korak ka stvaranju nove alternativne komune, koja čvrsto veruje u iskonske vrednosti nezavisnog filma. Publika i gostujući autori bili su oduševljeni kako repertoarom, tako i energijom kojom je odisao festival. Ističući značaj postojanja jedne ovakve manifestacije, pružili su ogromnu podršku i podsticaj za naredna izdanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *