Film ‘Jad’ – poslednja uloga Bratislava Slavkovića Keše – PPNS

Bratislav Slavković Keša (1945-2021), jedan od najomiljenijih kragujevačkih glumaca, svoju poslednju ulogu odigrao je u kratkometražnom filmu “Jad”.

Bratislav Keša Slavković

Film je imao svetsku premijeru 25. septembra 2020. godine u Grčkoj, na Atinskom filmskom festivalu. Prvo prikazivanje u Srbiji bilo je na Desetom Prokupačkom filmskom festivalu, održanom od 26. do 28. avgusta 2021. godine.

Keša i Radoje Čupić

Iz sinopsisa

Film “Jad” je egzistencijalna priča o čoveku, čiji se život polako gasi. Prošlost, sadašnjost i budućnost slamaju njegov duh. Nema više borbe, a nema ni izlaza. Bekstvo od anksioznih misli nalazi u alkoholu i razgovorima se prijateljem, kojem još od mladosti nihilizam proždire dušu.

Ekskluzivno za portal PRVI PRVI NA SKALI, utiske sa srpske premijere iznosi producent filma Nenad Teofilović.

Nenad Teofilović, producent filma “Jad”

– Sniman i objavljen u ovo čudno doba korone, “Jad” je imao nesreću da svoj festivalski život započne i živi pod nesvakidašnjim okolnostima. Najčešće u onlajn izdanjima festivala, film je virtuelno komunicirao sa gledaocima. Naša želja je bila da srpska premijera bude na velikom platnu, pred pravim ljubiteljima kratkog filma. Da budemo prisutni u bioskopskoj sali i da doživimo i čujemo uzdisaje, osmehe i iskrene reakcije gledalaca. Drago mi je da se premijera dogodila pred divnom prokupačkom publikom, koja je aplauzom ispratila Kešin simbolični odlazak u mrak. Nedostajalo je samo da se po upaljenim svetlima, Keša pojavi na bini i još jednom pokloni.”

Stefan i Nenad Teofilović – Valjevski Filmski Susreti, 2021.


O tome kakav je dalji put “Jada” ka publici i kada može da se očekuje kragujevačka premijera, Teofilović za PPNS kaže:
– Film već u septembru očekuju prikazivanja u Moskvi, Njujorku, Nevadi i Južnoj Koreji. Što se kragujevačke premijere tiče, ideja je da “Jad” bude prikazan narednog proleća, zajedno sa “Teretom” i “Slomom”, kao deo trilogije “Seoski zapisi”.
Na četrnaestom Jahorina film festivalu ovo ostvarenje je osvojilo nagradu žirija kao “film koji pokušava verovati životu, a ne ljudskim predrasudama i uslovljenim očekivanjima”.

“Jad” je imao još nekoliko nominacija, a za sada je prikazan na više od 20 festivala širom sveta.

Film je sniman u Levču, zime 2020. godine. Pored Keše, glumi Radoje Čupić, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta. Scenario i režiju potpisuje Stefan Teofilović.

“Jad” je nastao u produkciji nezavisnog filmskog studija “Reditus film”.

Dejan Milošević
Prvi Prvi Na Skali, 30.08.2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *